TVR Tuscan MKII - Full convertible

  • Bouwjaar: 2006
  • Kilometerstand: 8000

Aan het einde van de jaren ’40 werd in Blackpool, Engeland een nieuw automerk opgericht. TVR zou verwijzen naar de naam van de oprichter  TreVoR Wilkinson dewelke in samenwerking met Jack Pickard vanaf 1949 begon met het maken van verschillende 'specials'. Reeds van bij het begin hanteerde men bij TVR de vuistregel: een laag gewicht, gecombineerd met een grote krachtbron.

Voor een eerste serie productiemodel was het wachten tot de introductie van de TVR ‘Sport Saloon' (1953-1955).
Desondanks zou het automerk pas echt kunnen uitpakken in 1958 met de lancering van de ‘Grantura’, dewelke TVR daadwerkelijk op de kaart wist te zetten. Naast de tot dan gebruikte 4-in-lijn motoren zou men vanaf de introductie van de ‘Griffith’ (1963) ook gebruik maken van de door Ford aangeleverde, grotere V6 en V8 krachtbronnen.
Hierdoor kreeg deze ‘Griffith’ de reputatie van erg snel en handelbaar te zijn… Een formule die TVR graag doortrok in zijn opvolger, de Tuscan, die in 1967 het levenslicht zag. Hoewel de productie reeds in 1971, bij 174 eenheden werd gestopt, zou het model in de periode 1999 - 2006 herleven.
Het concept bleef voor de ‘Tuscan Speed Six’ behouden. Een slechts 1100 kg wegende – uit glasvezel opgetrokken – carrosserie voorzien van een voorin geplaatste krachtbron. Hier was keuze uit 5 verschillende motorisaties. De cilinderinhoud zou oplopen van 3.6L tot 4.2 waardoor het vermogen zou variëren van 350pk tot 440pk.

De Tuscan was vanaf 1999 verkrijgbaar als coupé of met een afneembare Targatop tot men hier in 2004 verandering in bracht. Op 22 mei werd op de motorshow van Birmingham een full convertible voorgesteld. Deze laatste zou slechts 2 jaar in productie blijven.

Welke samenstelling ook werd gekozen, de Tuscan werd steeds zonder ABS, tractiecontrole, … geleverd. Een zéér pure wagen voor de echte durvers!

‘Collection by Vermant’ is verheugd om u deze TVR ‘Tuscan Speed Six MKII’ uit April 2006 te kunnen aanbieden. Het betreft één van de 1677 exemplaren gebouwd in de periode 1999 – 2006, waarvan slechts een handvol als ‘full Convertible’.
Chassisnummer ‘1082’ werd nieuw geleverd in de UK
(Right hand drive) en werd uitgevoerd in ‘Topaz Blue metallic’ met een two tone lederen interieur (Oxford blue/ Prussian blue). De tapijten en de softtop daarentegen werden in ‘Navy blue’ uitgevoerd.
De wagen kreeg de 4.0L sterke 6-cilinder mee, goed voor zo’n 380PK.
Naast 18 inch lichtmetalen velgen kreeg hij ook een fabrieksalarm, een Alpine radio met CD wisselaar, … mee.

Inmiddels mochten 2 eigenaars genieten van deze unieke TVR en toont de teller slechts 8000 miles. Niet verwonderlijk dus dat de Tuscan in een absolute nieuwstaat verkeert!
Wagen komt met volledige historiek, 2de set sleutels en alle originele boekjes.

-