“Win on Sunday, sell on Monday”!

Dat was de favoriete leuze bij de verkoop van Muscle cars in Amerika eind jaren ‘60. In hun jacht naar de winst in de Amerikaanse NASCAR-series, raakten Chrysler en Ford in een steeds kostbaarder wordende strijd verwikkeld waarbij beide concerns elkaar probeerden te verslaan. Voortdurend boksten Chrysler en Ford tegen elkaar op met steeds krachtigere motoren, tot het plafond van de reglementaire mogelijkheden bereikt zou worden. De oplossing werd gevonden in de windtunnel waar de wagens onderworpen werden aan een uitgebreid testprogramma met als doel, het verbeteren van de aerodynamica.

Om de succesvolle coureur ‘Petty’ naar zich toe te trekken en zo meer overwinningen in de wacht te slepen, zou Chrysler Racing in 1969 de Plymouth ‘Road Runner Superbird’ ontwikkelen. De Standaard Road Runner werd geheel aangepast waarbij de daklijn gestroomlijnder werd gemaakt, de standaard voorschermen werden vervangen door de spatborden van de Dodge Cornet en de neus 19 inch werd verlengd. Tot slot werd ook de spoiler geoptimaliseerd. Deze aanpassingen leverde, naast een specifiek karakter, een zéér gunstige luchtweerstandscoëfficiënt op.

Om met de Superbird te kunnen aantreden in de NASCAR kampioenschap van 1970 diende elke Chrysler dealer te beschikken over minstens één Superbird. Een zo geschiedde… 1921 exemplaren werden vervaardigd waarbij drie motorversies verkrijgbaar waren.
Twee varianten van de ‘440 Super Commando V8’ serie – goed voor 375 en 395pk en de ‘426 Hemi’. Deze laatste was met zijn 7 liter net even wat kleiner maar had wel de beschikking over hemisferische 
verbrandingskamers waardoor een vermogen van 425pk werd gegenereerd. Slechts 135 exemplaren werden van deze Hemi-motor voorzien.

Dankzij de langere overbrengingen en verbeterde aerodynamica konden deze 1750 kg zware monsters meer dan 325 km/u halen en 0 naar 100km/h kostte slecht 5,5 seconden. Niet verwonderlijk dus dat de Superbird in één jaar tijd meer dan 20 snelheidsrecords wist te verpulveren. Hij draagt het ‘Road Runner’ stripfiguurtje van Warner Bros dus met recht en rede!‘Collection by vermant’ is bijzonder blij om u deze ‘Plymouth Road Runner Superbird’ van modeljaar 1970 te mogen aanbieden. Het betreft een exemplaar dat werd geassembleerd op 30 november 1969 door de Chrysler-Plymouth division. De wagen werd uitgevoerd in ‘LimeLight Green’ met een zwart interieur en op speciaal verzoek werd ook het dak in zwart vinyl uitgewerkt.
Chassisnummer #RM23U0A158593 werd voorzien van het ‘440 Commando V8-4’ blok, goed voor een vermogen van 375pk. Daarnaast kreeg de wagen de zéér zeldzame manuele HEMI 4-versnellingsbak mee. Slechts 55 exemplaren zouden van deze optie voorzien worden! Een 3:54 DANA achteras vervolledigt het geheel.

In juli 2006 – bij een originele mijlenstand van 58.950 – onderging de Plymouth een zéér grondige en professionele restauratie waarbij kosten noch moeite werden gespaard. De gehele carrosserie werd ontdaan van alle componenten, lak, … en geheel opgelast. De matching numbers motor werd voorzien van nieuwe cilinders en zuigers, lagers, nokkenas, kleppen en tuimelaars, olie -en waterpomp, … Eveneens zouden ook de bijhorende (matching) versnellingsbak en achteras geheel gerestaureerd worden. Tot slot werd elk onderdeel minutieus gereviseerd en weer samengevoegd.
Het resultaat is een meervoudige concourswinnaar die in absolute nieuwstaat verkeerd! Bij zijn eerste optreden in Juni 2009 zou de wagen dan ook een eerste prijs in de wacht slepen op het ‘Blue Ribbon concours’.

Begin 2016 ondernam de wagen de oversteek van Colorado naar België om deel uit te maken van een privé verzameling. Ook hier zou de Road Runner meerdere malen in de prijzen vallen waaronder een mooie ‘2th in class’ tijdens het ‘Zoute Concours’ van 2016 en een ‘1th in class’ tijdens Stars on wheels in datzelfde jaar. Daarnaast zou de wagen ook op de display van de American dreamcar tentoonstelling te Autoworld – Brussel verschijnen.

Inmiddels heeft deze bijzonder Plymouth slechts 68.200 Miles gelopen en verkeert hij nog steeds in een uitzonderlijke nieuwstaat!
Uiteraard is de gehele restauratie zorgvuldig gedocumenteerd, komt de wagen met originele operators manual, originele ‘Road runner plymouth’ stickers (in de oorspronkelijke verpakking), Nascar race programma boek, Parts boek, concours juding sheet, …
Kortom een uitzonderlijke kans om een uniek en bijzonder stukje autogeschiedenis in huis te halen!

-