In 1975 lanceerde Jaguar de XJ-S als opvolger van de iconische ‘E-type’. Het model zou doorheen de jaren grondig evolueren waarbij de eerste generatie tot 1981 stand hield. De XJ-S werd voorzien van een nieuw ontwikkelde V12 motor met een longinhoud van 5,3 liter, goed voor 285pk. Zowel een manuele als automatische versnellingsbak was leverbaar. Vanaf 1977 echter werd de automaat standaard.

Omwille van de oliecrisis in 1973 was de nieuwkomer, met zijn grote V12, geen onmiddellijk succes. Daarnaast was men ook kritisch over het ontwerp waarbij Jaguar het publiek eerder had verwend met de sensuele lijnen van de ‘E-type’. De aerodynamica was echter wel aanzienlijk beter en de wegligging enorm verbeterd.

In 1981 werden enkele wijzigingen doorgevoerd om de verkoop te stimuleren.
De Mark II werd voorzien van een nieuwe motor waardoor een topsnelheid van 250 km/u gerealiseerd werd. Hiermee was het de snelste automaat ter wereld. Vervolgens was er ook een cabrio-versie leverbaar, voorzien van een 6 cilinder in lijn met een inhoud van 3.6 liter, later was ook de V12 leverbaar.

In 1991 werd het model een laatste maal hertekend, waarbij niet enkel de naam zou wijzigen naar XJS, maar ook de styling en techniek geheel werden vernieuwd.

In 1996 brak het laatste productiejaar aan voor de XJS  hetgeen werd gevierd met de ‘Celebration special edition’. Overigens was het voor Jaguar een prima manier om zijn zestigste verjaardag te vieren. Deze laatste (en best)e XJS was voorzien van de meeste gewilde motor van het type AJ16. Een 4 liter 6-cilinder waarvan het vermogen uitzonderlijk werd opgetrokken tot 240pk. De limited edition versie is te herkennen aan zijn diamant geslepen lichtmetalen velgen, stoelen met Jaguar stiksels, een houten stuur en schakelpook, … Daarnaast was hij rijkelijk voorzien van opties en waren elektrische stoelen en spiegels, air-conditioning, een verwarmde achterruit, … standaard.

De productie zou staken in april 1996 na een model run van 21 jaar.


Collection by Vermant is verheugd om u deze Jaguar XJS ‘Celebration’ uit 1996 te mogen aanbieden. Het betreft een gelimiteerd exemplaar uit het laatste productiejaar. De wagen werd vervaardigd op 15 januari 1996 om op 8 juli uitgeleverd te worden door ‘Cutter Motors’ te San Clemente California aan de eerste eigenaar.  Met ‘Topaz metallic’ en een cream lederen interieur en bruine softtop bieden we hier een wagen aan in de originele (en huidige) samenstelling.
De aandrijving gebeurt door middel van de de gegeerde AJ16 motor dewelke 240PK levert gekoppeld aan een automatische versnellingsbak. Standaard was het model reeds rijkelijk uitgerust, maar een limited slip differentieel en licht metalen reservewiel vervolledigen het plaatje.

Inmiddels heeft deze stijlvolle cabrio 62.300 Miles gelopen en is de wagen nog steeds in zeer mooie staat. De wagen is voorzien van een ‘Jaguar Heritage Trust’ document en een glijkvormigheidsattest.

De wagen geniet nog een onderhoud in eigen workshop voor verkoop

-